Iskustvo o zaposlenju električara iz Srbije

Naša agencija Toennies Services je imala zadovoljstvo da sarađuje sa grupom električara iz Srbije koji su se zaposlili kao električari na održavanju u kompaniji Tönnies, u nemačkom gradu Badbergen. Danijel, Petar i Marjan su prošli kroz proces nostrifikacije diplome srednje škole i uspešno završili kurs nemačkog jezika kako bi dobili radnu dozvolu, preko nemačke ambasade u Beogradu. Zaposlili su se u odeljenju za održavanje, servis i popravku mašina u pogonu. U nastavku pročitajte više o tome kako je teklo njihovo iskustvo…

Danijel B. (34 godine): „Moja priča je počela kontaktiranjem agencije Toennies Services koja se bavi pronalaskom poslova u Nemačkoj. Prijavio sam se na oglas za posao i HR specijalista iz agencije me je kontaktirala. Imali smo razgovor o uslovima rada, zaposlenja i dobio sam informacije o daljim koracima. Nakon intervjua sa nemačkom centralom, kao kandidat za posao električara, sledeći korak je bio prikupljanje dokumenata i proces nostrifikacije diplome srednje škole, zatim, polaganje ispita za dobijanje sertifikata o znanju nemačkog jezika i na kraju, podnošenje zahteva za dobijanje radne dozvole za Nemačku. Nakon apliciranja, dobio sam termin u ambasadi, a ubrzo nakon toga i radnu dozvolu. Kada je prošlo mesec dana od dobijanja radne dozvole, nakon otkaznog roka u firmi u kojoj sam bio zaposlen u Srbiji u tom trenutku, krenuo sam na put u Nemačku…

Došao sam u grad Rheda-Wiedenbrück, u kome se nalazi centrala firme Tönnies, mog poslodavca, u kome sam bio smešten 5 dana dok je završen proces prijave, otvaranje bankovnog računa i lekarski pregled. Nakon toga dolazim u Badbergen, u smeštaj koji mi je firma obezbedila i počinjem sa radom kao električar na održavanju.

Srećan sam što sam dobio priliku da odem u inostranstvo i započnem novi period života i razvoja karijere. Jako sam dugo to želeo i pronalaskom odgovarajuće agencije, ostvario sam svoj dugogodišnji cilj.”

Petar N. (33 godine): “Prijavio sam se za posao električara u Nemačkoj jer sam želeo da napravim korak ka novim mogućnostima. Uz potpunu podršku agencije Toennies Services, nakon odobrene vize, dobio sam odličnu poslovnu ponudu i odlučio da se preselim u Badbergen. Pre toga sam položio ispit za B2 nivo znanja nemačkog jezika i uspešno završio proces nostrifikacije diplome srednjoškolskog obrazovanja.

Počeo sam sa radom kao električar na održavanju u okviru nemačke grupacije, firme Tönnies. Obezbeđen mi je smeštaj, sam sam u sobi i jako sam zadovoljan uslovima. I dalje se povremeno čujem sa HR timom iz agencije koji prati moje iskustvo u novom poslovnom okruženju.

Plata je prevazišla moja očekivanja i ukoliko se vredno radi, može da se zaradi veoma dobro!”

Marjan S. (43 godine): “Radim kao električar na održavanju za nemačku kompaniju Tönnies koja posluje u oblasti mesne industrije. Firma mi je obezbedila smeštaj i pružila podršku tokom procesa integracije na novo radno mesto.

Plan mi je da ostanem što duže na ovom radnom mestu jer mogu da razvijam svoje profesionalne veštine, a uz to i dobro da zaradim.

Agencija za posredovanje u zapošljavanju, Toennies Services, mi je puno pomogla pre dolaska u Nemačku, oko procesa prijave za posao, organizacije intervjua sa nemačkom centralom i podrškom kroz čitav proces pripreme za odlazak u inostranstvo. Jako sam zadovoljan našom saradnjom i zahvalan na ukazanom poverenju koje mi je omogućilo da budem jedan od izabranih kandidata koji je prošao selekciju i zaposlio se u velikom poslovnom sistemu kakav je Tönnies.”